Nazywam się Katarzyna Szczepańska, od 2018 r. prowadzę własną pracownię garncarską Pure Clay, która mieści się Rumi, w pobliżu Trójmiasta. Wytwarzam w niej przedmioty użytkowe z wykorzystaniem kamionki.
Głównie posługuję się techniką toczenia na kole garncarskim. Proces toczenia posiada cechy, które bardzo cenię i którymi lubię się otaczać. To przede wszystkim kontakt z materią i z naczyniem podczas codziennej pracy, obecność w momencie tworzenia i mój spontaniczny wpływ na ostateczny wygląd przedmiotu. Toczenie to proces, w którym naczynie powstaje w skutek kształtowania rękami człowieka, pod wpływem świadomości wynikającej z ciała, a wynikiem pracy jest przedmiot w skali człowieka, który będzie wykorzystywany w codziennym życiu innych ludzi. Lubię myśleć, o swojej pracy i pasji, właśnie jako o procesie prowadzonym rękami i świadomością człowieka w drobnej i ludzkiej skali.
Przez wiele lat zajmowałam się ceramiką z pasji, angażując się w pracę z gliną, po regularnych godzinach pracy. Po latach pasja do ceramiki, a szczególnie pracy na kole garncarskim stała się tak intensywna, że podjęłam decyzję o zajęciu się zawodowo wytwarzaniem przedmiotów użytkowych. Jako następstwo tej decyzji, w połowie 2018 r. założyłam pracownię Pure Clay.
Od tego czasu prowadzę też swój sklep internetowy z ceramiką, który regularnie aktualizuję o zbiór naczyń stołowych i przedmiotów codziennego użytku. Równolegle, zawsze zapraszam do kontaktu, w celu nawiązania współpracy indywidualnej i restauracyjnej. W mojej pracowni prowadzę też kameralne, indywidulane warsztaty ceramiczne, zarówno dla początkujących jak i tych, którzy już pracują z gliną.
Miałam przyjemność realizować ceramiczne projekty dla restauracji i hoteli: Plenum w Gdańsku, Fino w Gdańsku, Gaea w Melbourne, Haffner Hotel w Sopocie, Lalou wine concept w Warszawie, Muzealna w Warszawie, Scoria w Bydgoszczy, Art Restauracja w Krakowie, Gothic Cafe and Restaurant w Malborku, Monastico w Gdańsku, Nira Alpina w Silvaplana. Moje naczynia stanowiły tło do konkursowych dań i deserów: Krzysztofa Koniecznego podczas S.Pellegrino Young Chef 2021, Magdaleny Adamskiej i Kamila Szulca podczas Mistrzostw Polski w przygotowaniu deseru 2022.
Przez okres mojej działalności: zostałam wyróżniona „Piórem kultury” – nominacją do nagrody burmistrza Rumi „Skrzydła kultury” w kategorii animator kultury, wytworzyłam serię wazonów w ramach kolekcji MANUBA Gdynia Design Days 2021; otrzymałam nagrodę Burmistrza Miasta Rumia za całokształt dokonań w zakresie upowszechniania kultury w 2020 r.; byłam stypendystką programu „Kultura w sieci” Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach którego realizowałam projekt „Na styku rzemiosł – gdzie garncarstwo spotyka się z plecionkarstwem”; otrzymałam stypendium twórców kultury Marszałka Województwa Pomorskiego, w ramach którego realizowałam projekt „Ceramika z morskich fal” oraz Stypendium Kulturalne Prezydenta Miasta Gdańska na realizację projektu „Gdańskie garncarstwo”.
\\
I’m Katarzyna Szczepańska, I’m a potter based in Poland. I create and produce stoneware functional tableware in my studio, which name is Pure Clay. For years, I’ve been a passionate ceramicist, while at the same time working in full-time job. In 2018 I decided to create my own place and from that time I’m running a one-person ceramics studio.
The technique, which I enjoy the most is throwing on a potter’s wheel. It enables me to shape pieces spontaneously, gives almost infinite possibilities of shaping pieaces. While producing in a larger scale, while moves repetition, I’m always amazed by the feeling and results of a muscle memory. Behind my job and passion, there are imperatives, which I appreciate and cherish. These are: contact with material and piece during every stage of the process, energy and joy of creating, and passion for producing in human scale. I like to think that my job and passion is a process lead by hands and precence of a potter, in a fragile and human scale.
I had a pleasure to undertake ceramic projects for hotels and restaurants, among which are: Plenum in Gdańsk, Fino in Gdańsk, Gaea in Melbourne, Haffner Hotel in Sopot; Lalou wine concept in Warsaw, Muzealna in Warsaw; Scoria in Bydgoszcz; Art Restaurant in Kraków, Gothic Cafe and Restaurant in Malbork, Monastico in Gdańsk, Nira Alpina Hotel in Silvaplana. Also, my ceramic tableware was a background for dishes and desserts for: Krzysztof Konieczny during S.Pellegrino Young Chef 2021, Magdalena Adamska and Kamil Szulc during Polish championships in dessert preparation 2022.